Gebruik van zuivere paletten en oplegplaten

Beschrijving

In een grafisch bedrijf worden grond- en hulpstoffen en afgewerkte producten intern vaak met behulp van paletten getransporteerd. Om stapeling van producten mogelijk te maken worden oplegplaten gebruikt. Het is van groot belang dat de getransporteerde goederen niet bevuild of beschadigd worden door het gebruik van deze paletten en oplegplaten. Zeker in het geval van verpakkingen voor voedingsproducten dient elke contaminatie door bevuiling, vocht of ongedierte vermeden te worden. Om verspilling van producten te voorkomen is het daarom aan te raden zuivere paletten en oplegplaten te gebruiken die geen aanleiding geven tot enige contaminatie. Materialen uit kunststof (bv. polyethyleen) of aluminium bieden op dat vlak veel meer voordelen in vergelijking met de houten alternatieven. Veel van deze paletten hebben voor een bedrijf specifieke afmetingen, afhankelijk van onder andere de drukpers. Het betreft hier dan ook voornamelijk intern transport.

Toepasbaarheid

In elke grafisch bedrijf waar goederen worden getransporteerd met behulp van paletten en oplegplaten kan deze techniek worden toegepast. Het is voornamelijk geschikt voor bedrijven met een uitgebreid intern transport van goederen.

Milieuaspecten

Door beschadiging van grond- en hulpstoffen en van afgewerkte producten te voorkomen, kan er zo bespaard worden op deze producten. Deze kunststof paletten kunnen bovendien vaker hergebruikt worden. Daarentegen zijn de houten paletten duurzaam materiaal van biologische oorsprong.

Financiële aspecten

De aanschaf van kunststof paletten en oplegplaten vraagt aanvankelijk een grotere investering ten opzichte van de houten paletten. Kunststof paletten van standaardafmetingen (120 x 80 cm) kosten afhankelijk van de kwaliteit 10 à 30 euro per stuk (leveranciersinfo). Maar door de grotere levensduur en de besparing op allerlei producten kunnen ook heel wat kosten worden bespaard. 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Gebruik van zuivere paletten en oplegplatenvgtg 1
 • Legende
 • +
  Positief effect
 • 0/+
  Soms geen, soms positief effect
 • 0
  Geen/verwaarloosbaar effect
 • -/0
  Soms negatief, soms geen effect
 • -
  Negatief effect

1 Techniek op bedrijfsniveau te beoordelen, vooral BBT voor bedrijven met veel intern transport.