Koelen
Beschrijving
Doel:
- product afkoelen na de hittebehandeling en in voorbereiding van koelen/invriezen;
 - product conserveren door remming van stofwisseling en voortplantingssnelheid van micro organismen
 
Aandachtspunten:
- verpakkingsmateriaal: algemeen toepasbaar op alle verpakkingsmaterialen;
 - producten: algemeen toepasbaar voor vlees en visproducten;
 - 
		voorbeelden van toegepaste handelingen zijn:
- 
				koeling met water:
- in koelbakken: gekookte vleeswaren, gedurende enkele uren in water van 2-3°C gedompeld; water periodiek (bijvoorbeeld wekelijks) of continu geloosd (via overloop);
 - door middel van watersproeiers: intermitterende besproeiing ipv continue besproeiing;
 
 - 
				luchtkoeling:
- in frigo’s of snelkoelers (vriestunnels);
 
 - 
				cryogene koeling:
- met behulp van cryogene stoffen die koken bij zeer lage temperaturen;
 - relevant voor de voedingsindustrie zijn o.a. N2 en CO2;
 - 
						voorbeelden van toepassingen in de vlees- en visverwerkende industrie:
- “shock” bevriezen;
 - individuele invriezing (IQF);
 - snelle afkoeling na koken of bakken;
 - koelen tijdens het mengen, kneden en/of vermalen;
 - gekoeld transport van verse en ingevroren producten;
 
 - bewaring: enkele weken (vlees);
 - houdbaarheid: gedurende langere tijd.
 
 
 - 
				koeling met water:
 
Milieuaspecten
In:
- energie;
 - chemicaliën (koelmiddelen, bv. propaan/butaan, ethyleen glycol, propyleen glycol, calcium chloride, CO2, stikstof, argon, ammoniak, HFK’s, cryogenen: N2, CO2);
 - water.
 
Uit:
- afval (productuitval);
 - afvalwater;
 - chemicaliën (gebruikte koelmiddelen);
 - geluid (koelmiddelverdichter, condensor en verdamper);
 - emissies naar de lucht (koudemiddelen);
 - restwarmte en restkoud.
 
