Geavanceerde controle verbrandingsproces op basis van de kamertemperatuur en weersomstandigheden

Beschrijving

Bij geavanceerde controle van het vebrandingsproces is er een bijkomende sturing van het vermogen en van de brandstof-luchttoevoerverhouding op basis van de kamertemperatuur en weersomstandigheden bij automatische ketels of pelletkachels. Op basis van de metingen wordt ofwel de toevoer van brandstof geregeld ofwel de opslag van de warmte via een tussenmedium als massa, water of PCM (Phase change material). Het voordeel van warmte opslag is dat het toestel steeds op nominaal vermogen kan werken. Opslag in PCM is echter moeilijk stuurbaar.

Toepasbaarheid

Er zijn geen technische beperkingen gekend. Het wordt echter slechts sporadisch toegepast gezien de extra investeringskost en anderzijds bij stukhouttoestellen de automatische sturing nog maar weinig toegepast wordt.

Milieuvoordeel

Het voordeel is vooral op vlak van gebruiksgemak en minder op vlak van impact op efficiëntie/rendement en emissies. Mogelijks is er wel een invloed op de globale energievraag omdat er minder hout nodig is gezien men niet meer verwarmt dan nodig.

Financiële aspecten

Dergelijke systemen zijn ongeveer 10% duurder dan installaties zonder deze sturing. Bij opslag via een tussenmedium is er bovendien de extra kost van het tussenmedium, eventuele behuizing en eventuele pompen.

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischAfvalwaterStofGeurVOS+PAKCOAfvalEnergie - rendementEnergie - elektriciteitsverbruikGlobaal - milieuEconomisch
Geavanceerde controle verbrandingsproces op basis van de kamertemperatuur en weersomstandighedenvgtg
  • Legende

1 Geavanceerde controle verbrandingsproces wordt nog maar sporadisch toegepast. De verwachting is dat het verbrandingsproces nog meer geoptimaliseerd kan worden en de emissies nog verder dalen.