Isolatie van de verbrandingskamer(s)

Beschrijving

Isolatie houdt de warmte in de verbrandingskamer waardoor de verbrandingskamer op hoge temperatuur blijft en goede verbrandingscondities behoudt. Isolatiemateriaal is van het vuurvaste type, met andere woorden bestand tegen hoge temperaturen.

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal, onder andere vuurvaste isolatiedoek, vuurvaste stenen (bv. Chamotte), vuurvaste platen (bv Vermiculiet), ...

Vooral bij kachels worden vuurvaste stenen of platen gebruikt als bescherming van de stalen of gietijzeren buitenkant. Bovendien nemen deze ook de warmte op en geven deze af als stralingswarmte, tot een tijdje nadat het verbrandingsproces reeds gestopt is.

De grootte en het type van het glasraam spelen ook een belangrijke rol op vlak van isolatie aangezien hier grote warmteverliezen mogelijk zijn, zie maatregel glasraam met beperkt oppervlak en dubbel, driedubbel of gecoat glas.

 

Figuur: Isolatie van een houtkachel met vuurvaste keramische bemanteling (Stokertje, 2019)

Toepasbaarheid

Er zijn geen technische beperkingen gekend. Isolatie van de verbrandingskamer wordt reeds standaard toegepast.

Milieuvoordeel

Het gebruik van vuurvast isolatiemateriaal heeft een positieve invloed op het behoud van hoge temperaturen in het verbrandingsproces waardoor deze optimaler verloopt en de emissies dalen. Ook is er een gunstig effect op het energetisch rendement.

Financiële aspecten

Er zijn geen financiële gegevens gekend. Echter het gebruik van hittebestendig isolatiemateriaal vergt een extra investering voor het desbetreffende materiaal.

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischAfvalwaterStofGeurVOS+PAKCOAfvalEnergie - rendementEnergie - elektriciteitsverbruikGlobaal - milieuEconomisch
Isolatie van de verbrandingskamer(s)Ja
  • Legende