Laden en lossen in behuizing (eventueel voorzien van afzuiging met stoffilter)

Beschrijving

Om stofhinder naar de omgeving te voorkomen gebeurt het laden en lossen van stuifgevoelige goederen best in een afgesloten behuizing. Voor de meest stuifgevoelige goederen kan de ruimte voorzien worden van een afzuiging met stoffilter. De efficiëntie van deze maatregel is het grootst als tijdens de overslagactiviteit ook de in- en uitrit van de behuizing kunnen afgesloten worden.

Toepasbaarheid

Dit is voornamelijk toepasbaar voor het verladen van gerecycleerde granulaten. Toepasbaar op vaste locatie.

Opmerking

GOP geeft aan dat het linken aan deze maatregel aan een vaste locatie een afzwakking is tov hetgeen momenteel al door VLAREM II wordt opgelegd[1].

Milieu-aspect

Een volledig afgesloten behuizing voorzien van afzuiging met stoffilter is nagenoeg stofvrij.

Het lossen van goederen in een halfopen behuizing (in- en uitrit open) kan nog altijd leiden tot verwaaiing van stof als gevolg van de ontstane tochtvorming.

Financiële aspecten

In de aanwezigheid van een opslaghal kan de laad- en losactiviteit hiernaar verplaatst worden (laden van vrachtwagens). Dit kan leiden tot minder inkomsten door een eventueel capaciteitsverlies.[1] GOP, input nav draft 4, 2023

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Laden en lossen in behuizing (eventueel voorzien van afzuiging met stoffilter)vgtg 1
  • Legende

1 Toepasbaar op vaste locaties. Toepasbaar voor het laden van granulaten in vrachtwagens.